Az éves látásvizsgálat

Nagyon sokan hordanak szemüveget és kontaktlencsét, valamint egyre több ember dönt, vagy már döntött is a tartósabbnak vélt, művi úton történő látáskorrekció mellett. Ezek mind-mind csak megerősítik a témában járatos és képzett szakemberek egyhangú véleményét, miszerint az éves látásvizsgálat mindenkinek melegen ajánlott. De miért is olyan fontos, hogy legalább pár évente egy látásvizsgálat során megvizsgálják mindenkinek a szemeit és a látását? Talán mert a rendszeresen végzett látásvizsgálat lehetőséget ad mind az oda ellátogatóknak, mind pedig a vizsgáló orvosoknak, szemészeknek és optikus szakembereknek az egyén időközben esetlegesen fellépő látásromlásának javítására, vagy éppen megfékezésére.

Látásvizsgálat eszközei

A látásvizsgálat és a statisztikák

Nagyon rossz arányban mennek el az emberek önmaguktól rendszeresen egy előre megbeszélt, vagy épp spontán kért látásvizsgálat időpontra. Akiknek már van valamilyen fokú látáscsökkenése (pl.: szemüveget viselnek, vagy kontaktlencsét hordanak, …) az valahol érzi is naponta, hogy a témával érdemben is foglalkozni kell, vagy éppen kellene és maximum évente-kétévente valamilyen látogatást is tesz egy ilyen profillal rendelkező intézmény, vagy ellátó rendelőjében. Akik viszont nem viselnek, vagy hordanak semmilyen látásjavító eszközt, és tökéletesnek érzékelik a látásukat, azok nem gondolnak rá, hogy egy legalább évente egyszer elvégzett látásvizsgálat nemcsak hogy segíthet megőrizni a látásuk élességét, de hatékonyan vehetik elejét az idősebbeknél olyan gyakori előrehaladott látásromlásnak, valamint egyéb, más jellegű, lappangó egészségügyi problémáikra is fény derülhet. Hogy melyek ezek?

A látásvizsgálat és az egészségünk

A látás vizsgálat során nem csak és kizárólag a látásunkkal, szemünk egészségével összefüggő problémák kerülhetnek felszínre. A látásvizsgálat számos más természetű egészségügyi probléma, illetve nem egyensúlyi, kóros állapot felfedezésében is segítséget nyújthat. Na persze nem, mint kizárólagos, mindent tudó és mindent eldöntő diagnosztikai eszköz, hanem vizsgálati eredményei nyomán, egyéb más vizsgálatok elvégzését követően jó diagnosztikát támogató eszközzé válhat. Ilyen például a korai, még nem időskorban jelentkező látáscsökkenés, aminek egyik legfőbb oka könnyen lehet a ma – sajnos – annyira elterjedt és „divatos” cukorbetegség. Valóban, hiszen a cukorbetegségnek van több típusa (fokozata), melyeknél bizonyos szint után romlik a perifériás hajszálerek vérellátása, ami könnyen okozhat látásromlást (pl.: az egyén már hónapok óta panaszkodik, hogy egyre kisebbek a betűk abban az újságban, amit olvas, pedig valójában nem csökkent a betűméret), végtagok vérellátásának elégtelenségét, és hasonlókat.

Látás vizsgálat idős korban

Ezekkel borzasztó élmény szembesülni, különösen, ha az élményt átélő ember régebben aktív életmódot élt. Ilyen esetekben tulajdonképpen életmentő lehet az időben végzett beavatkozás, legyen szó akár további vizsgálatok elvégzéséről, vagy gyógyszeres kezelések megkezdéséről. Bizonyos folyamatok ugyanis egy idő eltelte után már nem visszafordíthatók és maradandó egészségkárosodást is okozhatnak, vissza-visszatérő krónikus megbetegedésekkel egyetemben. Ha szemüveget vásárol, akkor sokszor ingyen van a látásvizsgálat, de ha külön veszi meg, akkor is olcsónak mondható, és aránytalanul kis összeg azokhoz a tetemes költségekhez képest, amik akkor jelentkeznek, ha hosszú ideig nem végzi el őket.