Magyarországi hibrid autó szervízek

hibrid autó szervíz

Mit csinál a hibrid autó szervíz?

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a hibrid autók, noha töretlen népszerűségnek még mindig nem örvendenek. Ennek természetesen több oka van, számos tévhit kering az elektromos és hibrid autók körül, ami visszaveti a felhasználók tömeges özönlését, de az is tény, hogy a kezdeti nagy beruházást sem mindenki engedheti meg magának. És persze az is igaz, hogy a hagyományos autóknak előbb ki kell futnia, hiszen nem fog az ember egy pár éves kocsit feltétlenül azért eldobni, mert most azonnal akar egy hibridet. Éppen ezért kimondottan olyan, hogy hibrid autó szervíz nincs, legalábbis én még nem találkoztam olyannal, aki csak a hibridekre specializálódott volna. Annál is inkább, mert annak semmi értelme. Egy hibrid autó szervizelése ugyanúgy megköveteli a hagyományos rendszerek beható ismeretét, és jellemzően nincs még akkora igény hibrid szervízekre, hogy eltartanának egy egész műhelyt. Úgyhogy hibrid autó szervíz gyakorlatilag meglévő műhelyek egyik szolgáltatásaként érhető el, természetesen nem az összes műhely esetén. Aki nem rég vásárolt hibrid vagy elektromos autót, minden bizonnyal szeretne egy megbízható szervizt is találni, ha másért nem, hát az eredetiségvizsgálat érdekében. De hogyan is van ez, mit érdemes szem előtt tartani?

Miben más a hibrid autó szervíz?

A hibridek technológiája azt jelenti, hogy a hajtáshoz szükséges erőt két különféle energiaforrás szolgáltatja. Ebből az egyik mindig a klasszikus otto motor. A másik gyakran elektromos akkumulátor, de költséghatékonyságánál fogva a gáz-benzin kombinációs hibrid járművek is elterjedtek a piacon. Az elektromos töltése valamivel kényelmesebb, míg gázzal tölteni csak megadott töltőállomásokon lehet, addig árammal a kár a saját otthonunkban is tölthetjük az autót. A hibrid autó szervíz tehát behatóan kell ismerje egy részről az otto motorokat, de ugyanúgy a klasszikus technológiákat, mint a fékrendszer vagy a futómű, hiszen ezek nem lesznek alapjaiban mások egy elektromos autónál sem. Ami viszont külön felkészültséget igényel és más szervizeknél nem biztos, hogy megtaláljuk, az az autó elektromos rendszere. Egy felől a hibaüzenetek leolvasásához szükséges megfelelő berendezés, illetve némi IT ismeret. Ez egyfelől jelent egy beruházást a hibrid autó szervíz részéről, másfelől tréninget és folytonos önképzést a szerelőcsapat részéről. Emellett eltörpül, de a munkához ugyanúgy elengedhetetlen, hogy megfelelően szigetelt szerszámokkal dolgozzanak. Egy elektromos autó olykor négyszáz voltot keringtet az áramköreiben, nem játék. Éppen ezért sem javasolt otthon nekiállni megbuherálni egy egy rendszert, még ha a legegyszerűbb hibaüzenetről legyen is szó. És ugyanezért nem ajánlatos hagyományos szervizbe menni az autóval. Ezek már nem azok a hibák, amiknek a javítására majd csak rájövünk, ha eleget maszekolunk rajta. A hibrid autó szervíz emellett ért a különféle automata váltókhoz is, hiszen a tisztán elektromos autók már ezzel a technikával működnek. Különösen fontos a két technológiát összefésülő rendszerillesztéseket behatóan ismerni, hogy ne csak külön külön tudják az egyes rendszereket javítani, hanem egy nagy egységként is.

Hol található jó hibrid autó szervíz?

Az elektromos és hibrid autók növekvő népszerűsége kezdetben nem egy kacsát röppentett fel, hogy bizony a műhelyeknek leáldozóban, ez egy haldokló szakma. A műhelyek viszont azóta is köszönik szépen, jól vannak, annál is inkább, mert a hagyományos járművek nem kopnak olyan mértékben a piacról, hogy az elkövetkező tíz évben még aggódniuk kellene. Ennyi idő pedig elegendő az átképzésre. Egy hibrid autó szervíz szolgáltatást is nyújtó műhely már készül a jövőre, viszont elmondható, hogy akinek hibridje van, vélhetően igényes, jó eséllyel környezettudatos. Ennek jegyében hibrid autó szervíz általában azokból a műhelyekből válik, ahol eleve magas szintű a szolgáltatás és kellően nagy a járműforgalom is ahhoz, hogy már megérje ezzel a szegmenssel foglalkozni. Ilyet találunk például a http://cool-mobil.hu/hibrid-es-elektromos-auto-szerviz/ oldalon.

Hibrid autó szervíz a főváros és környékén, illetve a nagyobb városokban jó eséllyel akad. Nagyobb gondot kistelepülések táján okozhat hibrid autó szervíz szolgáltatásokra bukkanni, és ilyenkor nincs nagyon választék, hogy válogassunk. Hybrid szervíz Budapest táján azonban számtalan akad, itt már érdemes kissé jobban utánajárni, hol érdemes próbálkoznunk. A lakóhelyünkhöz, vagy munkahelyünkhöz közel is keresgélhetünk, de igazán megér egy kis kitérőt, hogy jó műhelyt találjunk. Mivel az elektromos autósok közössége igen aktív, számos honlapot és fórumot tart fenn, ahol töltőállomások, hibrid autó vélemények és egyéb tippek olvashatók, jó lehetőség ez arra is, hogy tapasztaltaktól kérjünk tanácsot szervízügyben. Akár nehezen találunk a környéken hibrid szervizt, akár nehezünkre esik válogatni, jó szolgálatot tehet a többi sofőr véleménye.

Hibrid autó szervíz költségei

A hibrid autók szervízelése főként a megelőzésen alapszik, ezért fontos a rendszeres szerviz. A hibrid autó szervíz rutinellenőrzése nem art sokáig, akár ki is várható, és a költség is minimális. A nagy kérdést általában a hybrid akku javítás szokta jelenteni, ugyanis egy teljes csere nem olcsó mulatság. Egy hibrid autó akkumulátor élettartama alapjáraton hosszabb is, mint egy hagyományos autó aksija, így ezt nem nevezhetnénk típushibának ezeknél a modelleknél. Ám ettől függetlenül előfordulhat és, ha előfordul, az ember imádkozik, hogy a javítással megússza. Éppen ezért fontos, hogy a választott hibrid autó szervíz értsen annyira a kocsi elektronikájához, hogy csak indokolt esetben akarjon aksit cserélni.