Ragdoll, a rongybaba

Ragdoll alapinfók

A fajta igen fiatal a macskafajták között, az 1960-as években kezdte meg tenyésztésüket Anna Baker Kaliforniában. A ragdoll elnevezés is tőle ered – levédette a nevet, így más macskafajtákra nem alkalmazható. A fajta mondhatni ősanyja, Josephone jelleme adta az ötletet, ugyanis olyan nyugodt természetű volt, hogy aki kézbe, ölbe vette, annak biztonságában rongybabaként omlott össze és hagyta magát hajtogatni. Ez a tulajdonság sok utódjában megtalálható és érthető mód igencsak hozzájárul a fajta népszerűségéhez. Viszonylag nagy testű macska, egy kandúr akár kilenc és fél kilót is nyomhat. Budája hosszú és selymes, kellemes simogatni, ráadásul a ragdoll maga is imádja, ha kézben lehet és dajkálják, igazi ölmacska. Emellett erősen ragaszkodik a gazdájához, családjához. Ezen tulajdonságok összessége és közismert játékossága azt is jelenti, hogy gyermekek mellé is kiváló, hiszen ami más macskának tortúra, az a rengeteg szeretgetés és figyelem neki igénye. Aki tehát egy ilyen szép macska tulajdonosa kíván lenni, nagy bakot nem lőhet. Viszont így is adódnak kérdések, pláne, ha újsütetű macskatulajdonos valaki, amiket érdemes tisztázni.

Ha se ragdoll, se más macskánk nem volt még soha

Aki még nem tartott macskát, pár dologra általánosan jó ha felkészül, akár ragdoll, akár más fajtát választ végül. A macska önállóbb, mint egy kutya. Ez persze nem jelenti, hogy ne volna igénye közös játékra, vagy csak lustálkodásra a kanapén. De nem olyan extrovertált, sokkal visszafogottabban adja tudtodra az örömét, bánatát, ragaszkodását. Ennek velejárója az is, hogy még az olyan szociális fajtákat is, mint a ragdoll, nyugodtan magára lehet hagyni akár egy egész napra, ha máshol alszunk. Tehát, ha hagyunk neki elegendő friss vizet, élelmet, kitesszük a kedvenc játékait, hogy elszórakoztassa magát, a macskánk nem fog egy teljes napon át visítani, mint mondjuk egy kölyökkutya. Fontos kiemelni azt is, hogy a macskák, köztük a ragdoll, húsevők. Sokan gondolják a kutyáról is, hogy ragadozók, de ez nem igaz, inkább mindenevők. Ezzel szemben a macska étrendje valóban majdhogynem kizárólag húsból áll. A macska kapar. Én fenntartom, hogy az a macska, amelyik a bútort kaparja, egyszerűen rosszul lett nevelve, mert egy jó kaparófa annyival jobban kielégíti ezt az igényt, hogy magának a macskának is sokkal nagyobb elégtétel azon élesíteni a karmát. Ha tehát máshol kapar, azzal valszeg borsot akar törni a gazdi orra alá, vagy felhívni a figyelmet magára. Ez tehát inkább az elhanyagoltság és a rossz nevelés jele. Ugyanez igaz a macskaalom kérdésére is. A macskák tiszta lények, nem csinálnak oda, ahol esznek, alszanak és élnek. Éppen ezért nekik ugyanolyan igényük egy bizonyos helyre járni és jól elkaparni a dolgukat, mint nekünk. Ha mégsem így tesz, vagy figyelemhiányos, beteg, vagy ivarérett J

A ragdoll jelleme

 1. szociális igény
  A ragdoll kifejezetten társasági macska. Nem követeli a figyelmet, viszont igényli. Követni fog körben a lakásban, ha leülsz a kanapéra úgy helyezkedik, hogy hozzád érjen. Nem jellemző, hogy hangos legyen, a nyávogást fenntartja arra, ha az étkezési időről szeretne figyelmeztetni. Viszont kötődése már már kutyaszerű, és ez jelentős eltérés az általános önálló macskajellemtől.
 2. költségek
  Az oltás és az ivartalanítás olyan költségek, ami minden macskafajtánál ott lebegnek az ember szeme előtt. A ragdoll nem különösebben beteges, a hólyagjukra kell ügyelni, illetve gyakoriak bizonyos szívbetegségek. Tenyésztői általában nem javasolják több oltás egyszerre történő beadását, de ettől a tartása nem lesz különösebben költséges, mint más macskafajták esetében.
 3. szőrápolás
  A ragdoll macska szőre ugyan hosszú, de az erős vedlés ennek ellenére cseppet sem jellemző. Természetesen egy szőrös állatról van szó, valamennyire hullajtani fogja a bundáját, de nem különösebben erősen. Általában az évszaknak megfelelően változik a szőrzet hossza, persze az ivartalanított egyedeknél ez nincs így, mert a hormonális változások megszűnnek.
 4. gyerekbarát
  Kifejezetten nyugodt fajta, de nem veti meg a játékot sem. A ragdoll vélemények abban megegyeznek, hogy így igen jó családi macskává válhat. Szereti a törődést, a figyelmet, nyugodt, jól tűri az energikus gyerekeket maga körül és még jót is tesz neki a rendszeres játék, mert nagy mérete és kiegyensúlyozott jelleme folytán hajlamos az elhízásra.

A ragdoll nevelése

Mivel okos és nyugodt állatról van szó, egészen könnyű rászoktatni a kaparófa használatára vagy az alomtálca igénybe vételére. A ragdoll gyakran egész „kutyás” vonásokat hordoz, szeret jönni utánunk, keresi a történéseket és mindemellett apportírozni is kedve támad. Megtanítható, hogy hívószóra érkezzen, mindemellett egyáltalán nem hangos. Szól persze, ha szeretne valamit, hangja mégis halk és kedves, ritkán követelőző. Más macskákkal is jól kijön, de a kutyák sincsenek ellenére – macskához képest nagy méretével elképzelhető, hogy kisebb kutyákkal azonos nagyságú. A ragdoll macska tartása éppen ezért nem túl megerőltető, igazán kompatibilis jellem és kezdő gazdáknak is bátran ajánljuk.